De populäraste hundraserna i Sverige

I Sverige har vi tillgång till att köpa eller adoptera många olika hundraser. Det är oerhört populärt att ha hund i Sverige och det finns nog inte någon person som inte har eller känner någon som har en hund. Vilka hundraser som är mest populära varierar lite från år till år och från stad till stad. Det finns dock några hundraser som brukar vara bland de mest populära och några nykomlingar som finns med på listan varje år. Du kanske tror att du har koll på vilka hundraser som är mest populära i Sverige, men det har du antagligen inte. Faktum är att trots att du upplever att vissa raser är vanligt förekommande kan det vara så att det endast gäller den stad du bor i. Följande raser är de mest populära i Sverige:

  • Labrador retriever
  • Golden retriever
  • Jämthund
  • Tysk schäferhund
  • Långhårig chihuahua

Labrador retriever

Den vanligaste hundrasen i Sverige är faktiskt Labradoren. Denna hundras är en jakthund som är samarbetsvillig, social, glad och vänlig. Det är dessutom en mycket intelligent hund som helst vill vara till lags. Denna hundras kräver en del motion, men vill helst av allt få meningsfulla uppgifter. Att leta efter personer eller leka apport är till exempel två bra aktiviteter som passar labradoren.

Golden retriever

Golden retriever, den näst vanligaste hundrasen i Sverige, är i allmänhet frisk och mår bra. Det är en flexibel hund som anpassar sig bra i dagens moderna samhälle. Denna hundras är mycket populär bland familjer då det är en oerhört kärvänlig och social hund. Det är dessutom en mycket intelligent hund som gärna apporterar och som har ett bra självförtroende. En golden retriever har en relativt lättskött kort päls som inte kräver särskilt mycket tid eller engagemang. När det gäller ålder blir denna hundras vanligtvis över tio år gammal.

Jämthund

Jämthunden kanske du inte trodde var den tredje mest populära hundrasen i Sverige, men det är den. Jämthunden är en jakthund och lämpar sig främst för älgjägare. Faktum är att jämthunden inte enbart bör vara sällskapshund då den behöver aktiveras och få göra det som den är lämpad för. Överlag är jämthunden frisk och har inga större problem med sjukdomar, men exempelvis epilepsi kan förekomma. Det är en mycket stabil ras som har stor jaktlust.

Tysk schäferhund

Denna hundras har etablerat sig som en tjänstehund inom många olika områden och detta tack vare dess mångsidighet och fantastiska bruksegenskaper. Det är dessutom en hundras som många familjer trivs med och den passar även bra som tävlingshund. Tyska schäferhunden är alltså mycket populär. Hundrasen är självsäker, samarbetsvillig och mycket öppen. Det är en hund som har en del problem med hudsjukdomar, samt sjukdomar som har att göra med rörelseapparaten.

Långhårig chihuahua

Den långhåriga chihuahuan har varit populär bland familjer och framförallt unga tjejer i många år. Det är en relativt lättskött hund som inte kräver alltför mycket motion och vård. Pälsen bör kammas någon gång i veckan och det är så klart bra att bada hunden ibland.