Hunduppfödning

Idag är det populärt att köpa hund men inte nog med det, idag är det även populärt att föda upp hundar. Det finns en del saker som du bör tänka på om du är intresserad av att börja föda upp hundar och det kan vara bra att ha en plan när du väl bestämmer dig för att bli en hunduppfödare. En del saker kanske känns självklara och andra saker kanske du inte har tänkt på. Här kommer i alla fall en del bra tips som du kan fundera kring om du är sugen på att börja med uppfödning av hundar.

Första stadiet

När du väl börjar fundera på huruvida du ska föda upp hundar eller ej kan det vara bra att tänka på vilken ras du ska föda upp och hur mycket kunskap du har om denna ras. Olika hundraser kräver olika saker och att känna hundrasen du ska föda upp är därför viktigt. En annan aspekt som kan vara värd att tänka på är ekonomin. Vanligtvis kostar det en hel del att föda upp hundar och det gäller att vara förberedd på dessa kostnader innan du bestämmer dig. Det kan hända att du får tillbaka pengarna när du säljer valparna, men det går inte att garantera då det kan bli en del oförutsedda kostnader på vägen. Ett tips är alltså att ha en ekonomisk buffert när du bestämmer dig för att bli hunduppfödare. Det är dessutom viktigt att ha koll på de regler och riktlinjer som finns när det gäller hunduppfödning, så att du vet vad du ska förhålla dig till.

När du har bestämt dig

När du väl har bestämt dig för att föda upp hundar och tagit reda på lite allmän information kring hur det går till så kan det vara bra att gå en utbildning. Idag erbjuds en mycket bra SKK uppfödarutbildning som du kan gå om du vill bli så förberedd som möjligt. SKK står alltså för Svenska Kennelklubben. Idag finns det till och med möjlighet att gå utbildningen på distans om det skulle vara så att du har svårt att ta dig till utbildningen. Se även till att du kan de lagar och regler som gäller kring hunduppfödning så att det inte blir några problem. Innan du bestämmer dig för att para ihop din tik gäller det att göra hälsoundersökningar, samt att hitta en hane som också genomgått samma kontroll.

Parning och sälj

När hundarna ska para sig är det bra om du som uppfödare har koll på dräktigheten och vilka behov tiken har. Det är viktigt att vänta med att ta valpar på en tik tills hon är gammal nog för att klara av det. Enligt lagen måste tiken åtminstone vara 18 månader gammal när parningen ska ske.

Innan det är dags för försäljningen av valparna har ni två månader tillsammans då de ska registreras och försäljningen planeras. Det är även viktigt att komma ihåg att ansvaret inte slutar efter försäljning, samt att avtal måste skrivas.