Hundutställningar

Har du nyligen skaffat en hund och funderar på att ställa ut den? I så fall kan det vara bra att få några tips kring utställning av hundar. Det är mycket populärt att ställa ut hundar idag och det är oerhört roligt att göra, men det kräver att du håller reda på regler och begrepp. Hundutställningar kan du hitta lite varstans i Sverige så oavsett var du bor i Sverige kan du ställa ut din hund.

Innan du ställer ut

Om du bestämmer dig för att du ska ställa ut din hund bör du känna till att du måste vara medlem i Svenska Kennelklubben, som också kallas SKK. Det är dessutom viktigt att du ser till att din hund är vaccinerad så att hunden får ställas ut. Du kan leta efter hundutställningar på internet då de annonseras på olika hemsidor. När du väl hittar en annons för en hundutställning kan du i annonsen se datum, plats, domare samt när du senast behöver skicka in en anmälan för att få delta i hundutställningen. Hunden behöver naturligtvis också göras iordning när du ska ställa ut din hund. Har din hund kort päls krävs inte lika mycket tid, men om det är en långhårig hund behöver du fixa till hunden litegrann. Det är också bra att träna på de moment som förekommer under utställningen ett par dagar innan.

Under utställningen

När du ställer ut din hund kommer domaren bland annat att öppna munnen på hunden och kontrollera både tänder och bett. Dessutom behöver hunden kunna stå stilla på ett bord när den bedöms. Hunden kommer också att få springa, vanligtvis antingen i en cirkel eller i en triangel. Det är viktigt att komma ihåg att hunden inte ska springa för fort för att den ska kunna visa upp sig. Det finns idag speciella koppel som lämpar sig för utställningar. Du hittar dessa koppel i flera olika djuraffärer och det kan vara bra att fråga personalen i affären om hjälp för att hitta det rätta kopplet för din hund.

Var kan du ställa ut hunden?

Du kan ställa ut din hund på flera olika platser i Sverige. Till exempel finns hundutställningar i Göteborg, Västerås, Strängnäs, Piteå med flera. Det finns många bra hemsidor på internet som du kan titta på om du vill få information om var du kan ställa ut din hund i närheten av den stad du bor i. Är du inte intresserad av att ställa ut din hund men ändå vill hitta på organiserade aktivteter med den så kanske agility  är något för dig.