Veterinärvård och försäkringar för din hund

På samma sätt som att vi människor lite då och då råkar ut för någon sjukdom blir våra älskade hundar också sjuka ibland. Hos oss människor är det till exempel ganska vanligt att vi blir förkylda och hos hundar finns det en del sjukdomar som är vanligt förekommande och som kan kräva att du som hundägare behöver åka med din hund till veterinären. I många fall är det bra om du har en försäkring som gör besöket hos veterinären lite billigare när du väl behöver åka dit. Dessa saker är något du särskilt behöver ta i beaktning om du är intresserad av hunduppfödning.

Livmoderinflammation

Ett exempel på en vanligt förekommande sjukdom hos hundar är livmoderhalsinflammation. I genomsnitt så råkar en av fyra tikar ut för denna inflammation och det brukar vanligtvis vara de lite äldre tikarna som drabbas. Det finns en del varningstecken som du som hundägare bör vara uppmärksam på, till exempel kan tiken få nedsatt aptit, feber och blodiga flytningar. Livmoderhalsinflammation är dessutom mer vanligt förekommande hos raser som rottweiler samt golden retriever. Om du har en hund som har råkat ut för en livmoderhalsinflammation kan det ibland vara möjligt att behandla den med antibiotika och ibland krävs det att hunden kastreras hos veterinären.

Hudtumör

Om du ser att din hund har en vårta så kan det antingen vara just en ofarlig vårta, eller så kan det vara så att din hund har en hudtumör. Om knölarna är hårlösa eller såriga kan det betyda att din hund har en hudtumör. På samma sätt som det är när människor har hudcancer så finns det olika grader av hur allvarlig sjukdomen är. Om du tror att din hund har en hudtumör som kan vara farlig, så är det bra att uppsöka en veterinär för att säkerställa att det inte är något allvarligt eller få hjälp om det behövs. Ibland behöver hudtumörer opereras bort, men det beror på vilken typ av tumör din hund har.

Öroninflammation

Något annat som hundar ibland råkar ut för är öroninflammationer. Vanligtvis tyder detta på att hunden är allergisk mot något. Om du upptäcker att din hund drabbas av öroninflammationer ofta är det ett tecken på att din hund är allergisk. Det är bra att uppsöka en veterinär när din hund får öroninflammation så att orsaken till sjukdomen kan säkerställas samt behandlas.

Bitskador

Hundar och andra djur leker och bråkar med varandra och om hunden har otur kan den bli biten. Trots att bitskadan inte ser så farlig ut till en början, så är det viktigt att hålla koll på den i och med att skadan kan infekteras. Se till att rengöra såret på din hund ordentligt och om du misstänker att det behöver sys bör du uppsöka en veterinär.

Hundförsäkringar

Det finns olika typer av hundförsäkringar, men de flesta innebär att du får ersättning för veterinärkostnader. Däremot varierar beloppen i de olika försäkringarna. Du bör helt enkelt välja försäkring utifrån hur pass bra din hund mår. Desto äldre hund, desto större risk för sjukdom och desto bättre försäkring bör du därmed köpa för din hunds skull.